השתתפו בפגישה – כ-25 חברי המטה בתוספת של 5 אורחים.
בתחילת הפגישה מסר החתום מטה מידע על הכוונה לכונן את המטה כעמותה רשומה ועל פגישות שקיים עם נציגי גופים שונים במטרה לבחון אפשרויות של שיתוף פעולה ואולי גם התלכדות. המגעים הם בינתיים בבחינת גישושים שאינם מחייבים את המטה. במידה ונגיע להצעות מעשיות הן יובאו למטה לדיון והחלטה.
הקמת עמותה רשומה נחוצה משתי בחינות עיקריות. ראשית, אפשרות לקבל תרומות, שכן קרוב לוודאי שבהמשך נזדקק לכסף עבור פעילויות. מאליו מובן שנושא הכסף ינוהל בשקיפות ולפי כל הכללים המקובלים שקיימים בחוק העמותות של המדינה. שנית, עד כה ההשתתפות בפגישות המטה הייתה מקרית למחצה. יש לנו כ-100 חברות וחברים ברשימות התפוצה, אבל מתוכם מגלים עניין ופעילות בערך כ-20 עד 30 איש. מגיעים גם אנשים שקראו באינטרנט על הפגישות, מבלי שהודיעו קודם לכן על הצטרפות או מישהו ששמע על פגישה מסוימת. זה בסדר, כי הפגישות שלנו פתוחות, אבל במידה ונגיע לשלב של החלטות על דרכו של המטה, הפורום המחליט לא צריך להיות מקרי, אלא מורכב מאנשים ש"התפקדו" וגילו מחויבות כלפי המטה. המהלך המעשי יתחיל בקרוב ואז יימסרו כל הפרטים הרלוונטיים. ההצטרפות למטה היא וולונטארית. גם מי שלא הצטרף ימשיך להיות מוזמן לדיונים.
נושא הדיון היה ההצבעה של מעמד העובדים ותושבי הפריפריה – מדוע הם אינם מצביעים עבור השמאל גם כאשר השמאל נאבק למענם.
הפותחים היו ח"כ עמיר פרץ ממפלגת העבודה, וח"כ לשעבר רן כהן ממרצ. שניהם סיפרו על ניסיונם כמחוקקים חברתיים בכנסת ועל התוצאות הפוליטיות של פעילותם. שניהם הדגישו התמקדות השמאל בתחום המדיני והזנחתו את התחום החברתי ואת היחס המתנכר של גורמי השמאל הממוסד בעבר אל הציבור המזרחי כאחד הגורמים המרכזיים לפניית הציבור הזה ברובו אל הליכוד ושאר מפלגות הימין. הימין ידע לאמץ אל קרבו את נציגי העולים המזרחים ובגין נתן להם תחושת שייכות. עם זאת, כאשר פעלו אנשי שמאל למען השכבות מעוטות ההכנסה פעולה משמעותית, כמו סיוע למאבקי עובדים, הגדלת שכר המינימום והפעלת חוק הדיור הציבורי, הייתה תגובה חיובית של הצבורים האלה שהתבטאה גם בתוספת משמעותית של קולות עבור מפלגות שמאל.
בדיון שהתפתח עלו הצעות שונות כיצד לחדש את הקשר בין השמאל לשכבות הללו, אבל קשה לומר שהסתמנה דרך ברורה. לשאלה שהופנתה אל עמיר פרץ בדבר עתידה של קבוצת ארבעת ה"מורדים" במפלגת העבודה לא ניתנה תשובה ברורה, כי המצב עדיין לא ברור. עמיר מעריך כי בסופו של דבר תקום תנועה חדשה, אבל לא סימן שום מהלך קונקרטי בכיוון זה.
שתי הערות לגבי השתתפות:
א. מבין 25 חברי המטה שהשתתפו היו רק שתי נשים. אינני יודע למה לייחס זאת, האם למיעוט הנשים בקרב חברי המטה, או לגורמים אחרים. מכל מקום, אני קורא לנשים חברות המטה לגלות יותר פעילות ומזמין כל אישה שקרובה לנו בדעותיה להצטרף.
ב. בדרך כלל אני מבקש מהחברים שמתכוונים להופיע לפגישות לאשר את הגעתם. יש כאלה שמאשרים ומגיעים, יש מי שמודיעים מראש שלא יוכלו להגיע, יש כאלה שמגיעים ללא אישור ויש המאשרים ולא מגיעים. אני חוזר ומבקש מכל מי שמתכוון להגיע לאשר את הגעתו (חשוב לנו כדי לדעת היכן להתכנס) וממי שמאשר, באמת להגיע.
בברכת התחזקות לסוציאל-דמוקרטיה ולשמאל.
אורי יזהר
להשאיר תגובה