מפלגת העבודה נתונה כיום במשבר עמוק. המפלגה צנחה אלקטורלית לשפל חסרת תקדים, הנהגתה עייפה ומבולבלת, ומתרבים הקולות הטוענים שהעבודה איבדה את דרכה וסיימה את תפקידה ההיסטורי. גודלם של האתגרים העומדים בפני המפלגה רק מדגיש את חולשותיהם של המנגנונים הפוליטיים שאמורים לחלץ אותה מהמיצר.
על רקע זה מוצעת בזאת תוכנית לחידוש המפלגה, כמנוף להתחדשות ויצירת תקוה פוליטית למדינת ישראל.
עקרונות יסוד
עקרונות יסוד הם שלד שעליו צריך לבנות מבנה, כלי שיש ליצוק בו תוכן. הם הכרחיים כדי לוודא שהמבנים יהיו נטועים בקרקע המציאות ולא מגדלים פורחים באוויר.
1. מסגרות פעולה עצמאיות – כדי שאפשר יהיה להתחיל לפעול לתיקון בלי תלות בתהליכים כלל מפלגתיים, שספק אם יתחוללו.
2. רדיקליזציה – עיון ודיון לעומק, לשורשי הדברים, לבירור מהותם. כדי להבין מה לעשות ולמה.
3. הפיכת הפירמידה – הכיוון והדרך מתקבלים מהשטח ולא נקבעים שרירותית על-ידי ההנהגה. גם מפלגה היא דמוקרטיה ייצוגית.
4. טוטאליות – מציאת דרך, גיבוש מצע ויצירת תקווה בכל תחום. לא רק בתחום החברתי.
5. תורת חיים – המפלגה היא גוף חי ומעורבות פוליטית יכולה להיות נעימה ומהנה.
דרך פעולה
לאחר שמסכימים על עקרונות יסוד יש צורך להטוות לפיהם דרך פעולה. זוהי, לדעתי, מהות העבודה הפוליטית, שאינה נגמרת לעולם. אנסה להציג כמה אפשרויות פעולה על-פי העקרונות שפורטו למעלה, אך לא אציג משנה סדורה, כי משנה כזו יש לגבש בדיון ובהסכמה בין החברים.
1. באשר לסעיף הראשון אציין שמסגרות פעולה אוטונומיות כבר קיימות במפלגה, למשל חוג חיפה. ברחבי הארץ מתגבשים בימים אלו חוגים נוספים. מה שנחוץ, לדעתי, הוא תפיסה רחבה ועצמאית יותר של החוג את עצמו ואת יעודו. החוג אינו צריך להיות מוקד כוח, אלא לשמש מעבדה לרעיונות וחברת הזנק להגשמתם. הייתי שמח לראות קבוצה של חברים הפתוחים לכל רעיון ומוכנים לשקול כל דבר לגופו. למשל, לקבוע יעד לפקוד 5,000 חברים חדשים למפלגה בשנה הקרובה.
2. באשר לסעיף השני – רדיקליזציה – אין לי ספק שמתוך דיון והבהרת מושגי יסוד יתגבשו תובנות רבות ורעיונות לפעולה. למשל, הכל מדברים אצלנו על סוציאל דמוקרטיה, אבל כשניסיתי לברר עם חברי מפלגה מהי בדיוק סוציאל דמוקרטיה איש לא הצליח להסביר לי. איך נסחוף אחרינו את ההמונים תחת דגל שאפילו אנו לא בדיוק יודעים להגיד מהו?
3. הפיכת הפירמידה הארגונית תתרחש מאליה, לדעתי, כאשר הגרעינים הפזורים בשטח יתחילו להיות משמעותיים וליצור מציאות חדשה.
4. בהקשר לטוטאליות אני חושב שהצגת דרך-פעולה בכל התחומים הוא מה שמבדיל בין מפלגת שלטון למפלגות לווין המתמקדות בנושא אחד. אני לא מצליח להבין את אלה בשמאל שאומרים כי "מלאכתנו תמה" בנושא המדיני ביטחוני כי כל המפלגות קיבלו את הרעיון של שתי מדינות לשני עמים. הרעיון התקבל אבל הסכסוך הולך ומר והבעיה מתפשטת גם מול ערביי ישראל. האם אין זה אומר שעלינו למצוא ולהציע דרך חדשה גם בנושא הזה? דרכים חדשות יש להציע גם בנושאים כמו יהדות, חוק וחוקה, איכות הסביבה וכל דבר אחר שיש צורך לפתור, לקדם ולתקן.
5. הסעיף האחרון – יצירת תורת חיים – הוא החשוב מכל, לדעתי. אם החוג יהיה מועדון חברתי שמעניין ונעים לבוא אליו, גוף שתשרה בו אווירה של חדוות יצירה, אחווה ושיתוף – הרי שעשינו את 90% הראשונים של העבודה וכל שנותר לנו הוא 90% השניים.
סיכום
לפני שנים ניסיתי לברר לעצמי מהו המקור ההיסטורי של המונחים ימין ושמאל. מצאתי שהאבחנה נוצרה באסיפת הנבחרים שאחרי המהפיכה הצרפתית, על רקע מחלוקת פילוסופית לגבי טיבו של האדם. בצד ימין של האולם ישבו נציגים שטענו כי יצר האדם רע מנעוריו, ואילו בצד שמאל ישבו נציגים שטענו כי יצר האדם טוב מנעוריו.
שני הצדדים פיתחו את תפיסותיהם החברתיות על סמך עמדות היסוד שלהם. הימנים טענו שמתחת לקליפה הדקה של התרבות היה האדם ונותר חיה טורפת, ולכן נדרש שלטון תקיף כדי לרסן אותו. השמאלנים הודו כי האדם מתנהג לעיתים כחיה טורפת אבל טענו שזה בגלל נסיבות חייו ותחלואי החברה ולא בגלל טבעו הרע, כך שתיקון חברתי, סוציאלי, יתקן את האדם ויצור חברה טובה יותר.
מבחינה פילוסופית טהורה אין אפשרות להוכיח מי מהשניים טועה, אבל ברור שכל תפיסה מובילה לדרך פעולה שונה. הימין פסימי לגבי האפשרות לתיקון האדם והחברה, וכל הפוליטיקה שלו מסתכמת במשפט: "אנחנו נשים סוף לברדק הזה". ואילו השמאל אופטימי מטבע בריאתו ומאמין שפעולה חברתית סופה להביא לתיקון.
אז אם שמאלנים אמיתיים הננו, הבה נפשיל שרוולים ונצא לעבודה.
שלום נועם,
מאמר מקסים. מסכימה עם כל מילה חוץ מאשר בנוגע ל"סוציאל דמוקרטיה". בזמנו העברנו קורס בנוגע ל"סוציאל דמוקרטיה" בשיתוף עם המכללה החברתית-כלכלית, כך שמי שהיה בקורס אמור לתת תשובה ברורה בנוגע לשאלה מהי סוציאל דמוקרטיה.
נדמה לי שגם באתר שלנו ניתן למצוא את סיכומי הפגישות שהיו ולהבין לעומק מהי סוציאל דמוקרטיה.
אם עדיין הדברים לא ברורים – אנא דבר עם אריק. הוא יוכל להפנות אותך לפרופ' דני גוטווין או למכללה החברתית-כלכלית ושם תוכל לקבל תשובה מוסמכת.
להתראות,
נורית
שלום לכולכם
גם לנורית שדווקא עכשיו נמצאת בנכר!
מסכימה עם הרעיון וחושבת שתיאוריות על סוציאל-דמוקרטיה טובות לסוג אחד של אנשים שכבר יודעים מה זה, בערך… הבעיה איך הולכים, ברגל אל אותו אדם שלא מבין שבגלל כלכלת שוק ומילטון פרידמן הוא חייב היום לאכול במסעדות לעניים. מה שאנחנו מדברים בינינו פחות חשוב ממה שאנחנו נסביר לאחרים. לא צריך להיות אידאולוג של הסוציאל-דמוקרטיה כדי להביר דברים פשוטים הנוגעים לחיי יום יום של עניים, זקנים, משפחות חד הוריות וכו'. השמאל מביא מסרים מפותחים ומורכבים מדי, גם בגלל זה הוא נכשל.
בשבוע שעבר היה לי אירוע ספרותי באוניברסיטה והוזמנו שני משוררים צעירים וטובים מירושלים: גלעד מאירי (מהקטמונים) וליאור שטרנברג. שניהם רצו והצליחו להביא את השירה לעמך ופתחו בית השירה בשוק מחנה יהודה בירושלים וכל העניים ופקוטי העם באו לשמוע אותם… זה אני מתכוונת להקים בקרוב, אם יהיה אפשרי, במתנ"ס הדר – בית תרבות לעמך ושם אפשר להביא גם רעיונות, כפי שכבר עושים שם, ולנסות להשיג קהל למטרותינו.
יש אפשרות אם נדע להיות קבוצה מגובשת ורצינית שלא רוצה ג'יובים במפלגה ופועלת בשכל עם התקשורת
ביי
בלומה
זווית אחרת: הצורה. של המפלגה. מז זו חברות במפלגה? למה לי להיות חבר במפלגה?
יש בציבור כאלה שמוכנים לשנות, כלומר לעשות לטובת שינוי. יש קבצה גדולה הרבה יותר שכאלה שרוצים שיהיה שינוי, אבל לא מוכנים לעשות הרבה בשביל זה. כך נראית הפוליטיקה בימינו: מעט כאלה ש"באמת אכפת להם" ונהיים פעילים, והמון ש"אין לו כח" אבל יכול להיות סימפטתי. פעם, אי אפשר היה לידע כל אזרח במדינה בכל פעילות שקורית בכל תא של המפלגה. היום? אין קל מזה.
אני חושב שחוג חיפה, כמסגרת של פעילים, צריכה לחשוב על שני מישורים:
1. פעילות החוג ופעילות במפלגה בכלל: מה עושים ואיך, מה מוסיפים וכו' גם כדי לגייס עוד פעילים
2. איך חושפים את תכני החוג (דעות ופעילות) לקהל רחב שלא יהיה "חבר בחוג" אבל כך יחשף ל"תכני מפלגת העבודה החדשה" (מבחינת קהל זה). האתר הזה הוא בהחלט חלק בעניין, למשל…
בעידן התקשורת לא מספיק לעשות, צריך גם לדעת איך לחשוף ולשדר את העשיה
לחברים שלום רב,
השאלה שעומדת בפנינו היא להצתרף לממשלת נתניהו או לשרת את עם ישראל מספסלי האופוזיציה ! ש נ י ה א ו פ צ י ו ת ה ן ג ר ו ע ו ת !
על כן שקלתי והחלטתי להצביע ב ע ד הצתרפות לממשלת נתניהו, כי באופוזיציה , בכנסת הנוכחית אנחנו נהיה לא יותר מאשר ס ר ח ע ו ד ף מודגש
ו ל א מ ו ר ג ש ע"י ספסלי מפלגת "קדימה" והמבין יבין !!
מידי פעם אני כותב באתרכם
מכיוון שאני חושב שהפרוייקט שלכם (חוג חיפה)
הוא המודל החדש שכולנו צריכים לאמץ בפוליטיקה
וזאת משום ש-
הוא משלב בין מפגש חברתי ואכפתיות
הוא יוצר קבוצה המזוהה עם עצמה ומחוייבת
הוא כר פורה לדיון אידיאולוגי
וגם לפעילות ברמה המקומית
וגם ברמה המדינית (מפלגתית)
אני לא חושב שהמחוייבות הבלתי מותנית שלכם למפלגת העבודה במקומה אבל ניחא
בקיצור
סייעו לקבוצות אחרות להתגבש וליצור לעצמם חוגים
קיימו איתם מפגשים / אירוחים / סמינרים
היו מעורבים במאבקים באזוריכם
ותתחילו להקים עוד חוגים בחיפה
חוגים של אנשים אחרים שרוצים להיות מעורבים ויגבשו לעצמם זהות
ויקיימו אתכם מגע ודיאלוג
לפקוד 5000 אנשים? לא נראה לי שזה שונה באופן מהותי מפואדיזם
לדעתי כדאי להתחיל לבנות בסיסי כוח שיושבים על קהילות
בעלות זהות עצמאית ופוליטית-אידיאולוגית
גם אני אנסה
שלכם
אמיר
תודה לכל המגיבים,
אני מצביע ותיק של העבודה אבל פעיל חדש, ויש לזה חסרונות אבל גם יתרונות. החיסרון הוא שיש לי עוד הרבה ללמוד על האופן בו הכל עובד מבפנים, אבל היתרון הוא שכמי שבא מבחוץ אני רואה כמה דברים בבהירות רבה בבחינת אורח לרגע רואה כל פגע.
אשמח לאפשרות לדון בנושאים אלו עם החברים אולי כבר במפגש הקרוב ביום חמישי, אבל רציתי בינתיים רק הערה אחת לאמיר.
זרקתי רעיון לפקוד 5,000 איש וכבר פסלת אותו – לא בגלל הרעיון עצמו אלא משם שהוא מזכיר לך את פואד. ובכן, גם אני לא מחסידי פואד, אבל פואד גם חבר מפלגה ולא אפסיק להיות חבר מפלגה בגלל שגם פואד עושה זאת.
אמיר, האם היית מתנגד ל-5000 איש חדשים המאורגנים בחוגים וקהילות בעלות זהות פוליטית עצמאית כמו שאתה מציע? 5000 איש חדשים שבאו מהסיבות הנכונות ומהווים את הבסיס הבריא שעליו אנו רוצים לחזור ולהיבנות?