ביום ראשון, 17.8.08, התקיים מפגש חוג-חיפה במפלגת העבודה עם מזכיר המחוז, ישראל סביון.
את סביון ליוו אורי ורטמן – יו"ר המשמרת הצעירה, עודד שגיב – דובר המחוז, וצבי אשכנזי – מזכיר סניף מרכז הכרמל. מטעם חוג חיפה השתתפו פרופ' דני גוטווין מאוניברסיטת חיפה, אברהם דגני – יו"ר הסגל הזוטר באוניברסיטת חיפה, שי כהן יו"ר תנועת כוח לעובדים, רפי קימחי – יו"ר המכללה החברתית-כלכלית באיזור הצפון, אריה גור – יו"ר ועד העובדים בחברה לאוטומציה, פרופ' בלומה פינקלשטיין – פרופ' (אמריטוס) מאוניברסיטת חיפה, אדם דביר – פיזיקאי, אפרים סיגלר – רופא מבי"ח כרמל, גיורא רמות – כלכלן, שמחה לדרמן – חבר מזכירות איגוד הימאים לשעבר, יינון בנצור –סגן ראש שייטת 13 לשעבר, זיו בלסקי – יזם הי-טק וביוטכנולוגיה, חיים גרובר, נורית פגי, נחשון צוק, צבי שטראוכר ועוד.
מטרת הפגישה היתה כפולה: היכרות הדדית ראשונה של אנשי חוג-חיפה עם מזכיר המחוז, וסקירת היערכותה של מפלגת העבודה לקראת הבחירות המקומיות.
את הפגישה פתח סביון בתיאור קורות חייו, שכללו שירות כקצין תחזוקה ביחידה קרבית בצה"ל ותפקידי ניהול בכירים ורבים, הן בשירות הציבורי והן בשירות העיסקי והפרטי. במהלך השנים הגיע לתפקיד מנכ"ל עירית חיפה וכיום, בנוסף לתפקידו כמזכיר המחוז, הוא מנכ"ל הגרנד-קניון.
סביון הציג את חזונו בנוגע לעיר חיפה וטען שמה שהעיר זקוקה לו כדי להלחם בתופעת ההגירה השלילית הוא יצירת 15,000 מקומות עבודה עם שכר של 15,000 ש"ח ברוטו. הדרך להשארת הצעירים בחיפה עוברת דרך יצירת מקומות עבודה חדשים והבאת יזמים לעיר, טען.
כנגד טיעון זה טען הפרופ' דני גוטווין, שמדיניות הציפיה ליזמים כשלה ויש להמירה ביזמות ציבורית, מדינתית ועירונית. לדבריו, הגורם המרכזי לשקיעתה של חיפה היא המדיניות ניאו-ליברלית הננקטת במישור הארצי, ובמרכזה ההפרטה. מדיניות זו גורמת להתרכזות העושר במרכז הארץ ולדלדול של כל האיזורים המצויים מחוץ לו. לפיכך לחיפה, כמו לפריפריה ההולכת וגדלה של ישראל, יש עניין בקידום מדיניות הפוכה – סוציאל-דימוקרטית – במישור הארצי והמקומי שתיאבק למען חלוקה הוגנת יותר של העושר הלאומי בין האיזורים ובין האזרחים באמצעות יזמות ציבורית, מדינתית ועירונית. בחיפה כיום מוגבלת היזמות העירונית לתחום העיסקי ויש להרחיבה לתחומים נוספים ובעיקר לחינוך ולרווחה ההולכים ומתדלדלים כתוצאה מהפרטתם.
אברהם דגני, יו"ר הסגל הזוטר באוניברסיטת חיפה הוסיף בהקשר זה, כי החינוך בחיפה במצב קשה. נוצרו שתי מערכות חינוך, אחת לעשירים (הראלי, ליאו בק, בתי הספר הכנסייתיים) ואחת לכל השאר. כך נוטשת האוכלוסיה המבוססת את בתי הספר השכונתיים ופוגעת באיכותם. דבר זה מקשה על אזרחי חיפה לקבל חינוך טוב לילדיהם ומגדיל את הפערים בין אוכלוסיות שונות. על מפלגת העבודה להלחם במגמה זו, אמר, ולנסות לחזק את בתי הספר השכונתיים והעירוניים על ידי העמדת נושא החינוך כנושא המרכזי במצעה.
מנגד נשאלה השאלה, מקרב חברי החוג, כיצד מתכוונת מפלגת העבודה לאור מצבה העגום במועצת העיר (10% בלבד מבין חברי המועצה) לפעול בבחירות המקומיות הקרובות.
סביון השיב שהוא מודע היטב למצבה של מפלגת העבודה ולכן החליט שאת מטה הבחירות תנהל המשמרת הצעירה של המפלגה. הוא הביע אופטימיות ואמר שפוטנציאל מצביעי המפלגה הוא גדול בהרבה ממספר הקולות שקיבלה בבחירות האחרונות. סביון פנה לאנשי החוג ואמר, שמתוך הכרה בחשיבות פעילותו של חוג-חיפה ומתוך הערכה רבה לאנשיו, הוא רואה את שיתוף אנשי החוג כמהלך חשוב והכרחי כדי לזכות בבחירות.
בתגובה לעמדת חברי חוג חיפה, הטוענים שמבחינה רעיונית ומעשית מפלגת העבודה חייבת לחזור לערכיה המקוריים הסוציאל דמוקרטיים, אמר סביון שגישתו לנושא הבחירות היא מעשית ולדעתו יש להיזהר בהצגת רעיונות שעלולים לפגוע בהצלחת המפלגה בבחירות המקומיות. הוא הסכים לכך שאפשר ליישם חלק קטן ומוגדר של הרעיון הסוציאל דמוקרטי – למשל שיפור נושאים הקשורים בחינוך, שהעירייה יכולה להוביל.
לאחר סיום המפגש עם מזכיר המחוז, התכנסו אנשי החוג לדיון פנימי בנוגע למעורבות החוג בבחירות המקומיות. חלק גדול מחברי החוג לא קבלו את גישתו של סביון, ולעמדתם על מפלגת העבודה לשנות את תפיסתה הכלכלית-חברתית והתנהלותה הפוליטית. רק שינוי שכזה יכול למשוך את קהל מצביעים ולהחיות מחדש את המפלגה.
יחד עם זאת, היות וחוג חיפה הוא חלק ממפלגת העבודה ומחויב לדרכה הרעיונית, הוחלט שאנשי החוג רואים בהשתתפותם בבחירות המקומיות חלק בלתי נפרד מפעילותם הפוליטית. עוד הוחלט, שחברי החוג יפנו לסביון ויציגו את עמדתם זו, אגב הסכמה ובקשה למעורבות משמעותית הן בניסוח מצע המפלגה והן בהכנת הרשימה.
להשאיר תגובה